Hírek / közlemények

We love STRANDRÖPLABDA

A nyári vakáció többségünk számára egyenlő a napsütéssel és a vízparttal. A strandokon igazi gondtalan nyári hangulat, kiváló minőségű víz, klasszikus strand ételek és az aktív kikapcsolódáshoz vízi és szárazföldi sportpályák várnak benneteket! Az egyik legnépszerűbb ezek közül a strandröplabda, a pályák mellett folyamatosan sorban állnak az összeszokott családi, baráti társaságok és a strandolókból verbuválódott csapatok.

Bár a strandon nem a szabályok, hanem a jó hangulat a legfontosabb, azért igyekeztünk összeszedni nektek mindent, amit a strandröplabdáról tudni érdemes.

Honnan származik a strandröplabda?

A strandröplabda, mint sport Kalifornia partjain született 1927-ben, mára szerte a világon nagy népszerűségnek örvend. A sportág 1996-ban, Atlantában vonult be az olimpiák történetébe.

A strandröplabda alapjában véve az eredeti röplabda homokon játszott változata. A magas hálóval elválasztott két térfélen itt is két csapat játszik. A játék lényege, hogy a labdát úgy juttassuk át a másik csapat térfelére, hogy azt ne tudják visszaütni.

1999-ben a FIVB (Nemzetközi Röplabda Szövetség) egységesítette a mezeket, a nőknek a fürdőruha, a férfiaknak rövidszárú nadrág és ujjatlan felső lett az egységes ruházat. A nőknél eredetileg az egyrészes fürdőruha volt a szabály, de mára inkább kétrészesekben játszanak, a férfi szurkolók legnagyobb örömére.

Mekkora a strandröplabda pálya?

A 16m hosszú és 8m széles pályát 5 cm széles vonalak veszik körbe, minden irányban 3-3m (akadály nélküli) kifutóval. (FIVB World Tour versenyeken 5-5m kifutó kell.) A térfelek között nincs vonal.

Milyen magas a háló a strandröplabdában?

A háló tetejének a talajtól mért magassága a férfiaknál és vegyes csapatoknál 2,43 m, a nőknél 2,24 m. Az oldalvonalak fölött a háló két szélén egy-egy antenna van, melyek 80 cm-rel a háló fölé nyúlnak.

Hányan játsszák a strandröplabdát?

A strandröplabdát kettő, két játékosból álló csapat játssza. Cserék nincsenek.

Milyen a strandröplabda?

A labda rugalmas anyagból van (bőr, szintetikus bőr vagy hasonló) és eső esetén is alkalmas játékra. A kerülete 66-68 cm, súlya 260-280g, belső nyomása 0.175-0.225 kg/cm2.

Mik a legfontosabb strandröplabda szabályok?

 • Egy mérkőzés maximum 3 játszmából áll.
 • A játékosoknak nincs meghatározott helyük a pályán.
 • Nincs 3 méteres vonal, bárki üthet és sáncolhat.
 • A labdát bármely testrésszel meg lehet játszani.
 • A csapatok nem érhetnek háromnál többször a labdába mielőtt átütik a háló fölött, valamint egymás után kétszer ugyanaz az ember nem üthet a labdába.
 • A sáncolás (blokkolás) érintésnek számít, tehát még kettőt lehet beleérni a három helyett.
 • Sánc után bármelyik játékos hozzáérthet a labdához, beleértve azt is, aki sáncolt.
 • A nyitást tilos sáncolni.
 • Egy csapat játékosai felváltva szerválnak, kivéve, ha saját szerva után nyerték meg a labdamenetet. Ilyenkor ugyanaz a játékos szervál, aki az előző labdamenetben.
 • A hálót vagy antennát tilos megérinteni, de a labda (és a játékos haja) érintheti a hálót.
 • Kosárérintéssel áttett labda nem megengedett, ejteni csak ököllel vagy nyitott tenyérrel, ütve szabad.
 • A hálóba került labda megjátszható a három érintésen belül.
 • A blokkoló játékos átnyúlhat a háló fölött, ha nem avatkozik játékba a támadó érintés előtt. A támadó játékos átnyúlhat a háló fölött, ha a támadó mozdulatot még saját térfelén kezdte meg.
 • A játékosok átléphetnek egymás térfelére, ha azzal az ellenfél játékosait nem akadályozzák.
 • A labdamenet addig folytatódik, amíg a labda talajt nem ér, “out”-ra nem megy vagy valamelyik játékos szabálytalanul játssza meg. „Out”-nak számít, ha a labda az oldalvonalon kívül esik le, ha érinti az antennát vagy a hálót vagy a hálótartó oszlopokat az antennán kívül, ha szerva vagy a csapat 3. érintése után a két antenna közötti területen kívül halad át a háló síkján, illetve ha külső tárgyat vagy személyt érint.
 • Az 1. és a 2. játszmában minden 7. pont után, a 3. játszmában minden 5. pont után térfelet cserélnek a csapatok.
 • Minden csapatnak játszmánként (kivéve a 3. játszmát) egy-egy 30 másodperces időkérése van.
 • Amikor a játszmán belüli összpontszám 21, akkor automatikus, “technikai” időkérés következik. (Kivéve a 3. játszmát.)

Hány pontig játsszák a strandröplabdát?

A mérkőzést az a csapat nyeri, amelyik előbb nyer két játszmát. A játszmákat 21 pontig játsszák, az utolsót azonban csak 15-ig. Ha nincs meg legalább 2 pont különbség a 21. pontnál, akkor addig kell folytatni a játszmát, amíg kialakul a 2 pont különbség.

Tudtad?

Ha a Balaton parton röplabdázol, kosárlabdázol vagy vízilabdázol, akkor nagy eséllyel a Plastobo sporteszközeit használod. Reméljük, a legnagyobb megelégedésedre 😊

Ha tetszett, szerezz be egyet otthonra is és folytasd a játékot! Strandröplabda eszközeinket itt találod!

 

Összes bejegyzés

Related Posts